بو و رایحه چای خوب کاملا مشخص است و چای سبز مرغوب معمولا خوشعطر و تقریبا شیرین است. اگر بویی از چای استشمام نکردید، آن چای کهنه و نامرغوب است.
شاید موثرترین روش بررسی کیفیت چای سبز چشیدن طعم آن باشد. میتوانید برخی از برندهای چای سبز را در مقدار بسیار کم بخرید و ابتدا آنها را امتحان کنید و اگر از طعمشان راضی بودید، از آن نوع چای در حجم بیشتری بخرید. البته برخی از افراد که در چشیدن چای، حرفهای هستند هم میتوانند راهنماهای خوبی باشند و در انتخاب چای خوب به شما کمک کنند.
برخی از انواع چایها، مانند ماچا، به دلیل وجود اسیدآمینهای به نام تیانین، بهطور طبیعی طعمی تقریبا شیرین دارند. در واقع این نوع چایها در سایه و زیر سایبان رشد میکنند. وقتی چای در سایه رشد نکند، طعم آن کمی تلخ میشود.
ظاهر چای سبز خوب چگونه است؟
موضوع دیگری که هنگام خرید چای سبز باید به آن توجه کنید، ظاهر برگهای آن است. هنگام بررسی برگهای چای، به سه مورد مهم، شکل، رنگ و بافت برگهای چای توجه کنید:
شکل برگهای چای
شگل برگهای چای بسته به نوع آن متفاوت است. مثلا، برگ برخی از چایهای سبز، لولشده و نوکتیز هستند. نکتهای که در اینجا باید به آن توجه کنید این است که اندازه تمام برگهای چای باید یکسان باشد. اگر ترکیبی از برگهای کوچک و بزرگ دیدید، آن چای از کیفیت پایینی برخوردار است. در ضمن خردههای چای باید بسیار ریز بوده و درون آن نباید ساقههای کوچک و بلند مشاهده کنید.
رنگ برگها
وقتی صحبت از رنگ برگهای چای سبز میشود، هر چه سبزتر، بهتر است. مثلا چای سبز باکیفیت ماچا، به دلیل اینکه زیر سایبان رشد میکند، به رنگ سبز روشنتر است و برگهای آن کلروفیل بسیاری دارند.
از طرفی دیگر، چای سبز بیکیفیت، به رنگ زرد و قهوهای بیشتر متمایل است. زیرا برگها یا در سایه رشد نکردهاند یا تازگی خود را از دست داده و کهنه شدهاند.
همچنین چایی که سبزرنگ نیست، نشاندهنده این است که اکسیده شده و چای سبز خالص نیست.
چای سبز برخلاف چای سیاه تحت فرآیند اکسیداسیون (تخمیر) قرار نمیگیرد، به همین دلیل هنگام تولید چای سبز، مرحله تخمیر روی آنها انجام نمیشود و ماده کلروفیل که رنگ سبز گیاه را موجب میشود در برگهای چای باقی میماند.
در ضمن بیشتر آنتیاکسیدانهای طبیعی برگهای چای در این نوع چای، دستنخورده و سالم باقی میمانند. وقتی چای سبز را دم میکنید، باید رنگ چای دمکشیده همچنان سبز باشد.
بافت چای
چای سبز معمولا بافت متمایزی دارد. برخی از چایهای سبز، مانند چای ماچا، بافت پودری نرمی دارند. اندازه برگهای این نوع چای، بسیار کوچک و در حد ۵ تا ۱۰ میکرون است. نرمی این چای بسیار شبیه پودر بچه است.
از طرفی هر چه اندازه برگهای چای درشتتر باشد، آن چای بیکیفیتتر است. وقتی برگهای آن را میان انگشتان دستتان میگیرید، زبری آن را حس میکنید. همچنین هنگام خرید چای مراقب باشید که ضایعات چای در آن وجود نداشته باشد.